Ce înseamnă cu adevărat „o viață bună”? Și cum putem măsura asta? Acestea sunt întrebări care fascinează omenirea de mii de ani, iar un nou studiu arată cât de important este să trăim într-un mod care este „îmbelșugat din punct de vedere psihologic”.
Acest „belșug” este caracterizat prin experiențele care sunt ieșite din comun, variate, complexe și (probabil cel mai important) cele care cauzează o schimbare de perspectivă pentru persoana respectivă, potrivit psihologilor Shige Oishi, de la Universitatea din Virginia, și Erin Westgate, de la Universitatea din Florida.
Noul studiu arată că, pentru unii oameni, o viață îmbelșugată din punct de vedere psihologic este mai importantă decât fericirea sau găsirea unui anumit scop, cele două domenii principale pe care le consideră cercetările psihologice curente atunci când măsoară cât de „bună” este viața cuiva.
„Spre deosebire de viețile fericite sau cele pline de sens, viețile îmbelșugate din punct de vedere psihologic sunt cel mai bine caracterizate printr-o varietate de experiențe interesante și semnificative”, au scris cercetătorii în noul studiu.
„Noi prezentăm dovezi empirice care arată că fericirea, sensul și belșugul psihologic sunt corelate, dar sunt aspecte distincte și dezirabile ale unei vieți bune”, au adăugat oamenii de știință.
Cercetătorii nu spun că belșugul psihologic este complet independent de fericire sau semnificație, ci mai degrabă că face parte din starea noastră de bine care necesită mai multă atenție.
O viață fericită implică obiective precum satisfacția generală și emoții pozitive, în timp ce găsirea unui scop în viață este asociată cu atingerea potențialului și maximizarea talentelor.
Mai mult, curios este faptul că oamenii de știință spun că cercetările în privința acestui subiect „sugerează că o viață bună nu va fi întotdeauna plăcută și că viețile care implică perspective diferite sunt valoroase”, potrivit Science Alert.
În același timp, cercetătorii mai recunosc că ar putea exista și alți factori care trebuie luați în considerare, precum educația, creativitatea sau grija față de cei din jur.
„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman
Suicidul, nefericirea, obezitatea, foarte des întâlnite la copiii din țările bogate
Rezultatele unui studiu dezvăluie că nefericirea din copilărie schimbă ADN-ul din creier
Putem avea falsa impresie că alţii sunt mai fericiţi ca noi? Cum putem cultiva fericirea